Tricolorului, 35 (colţ str. Dosoftei)

Casă de raport cu magazin

Tricolorului, 35 (colţ str. Dosoftei)
Monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. A fost construită la începutul secolului al XX-lea, în stil modern. La începutul secolului al XXI-lea au fost refăcute capital faţadele.

Casa, are un plan rectangular, ridicată într-un nivel, amplasată la colţul cartierului, inclusă în frontul perimetral al străzilor Tricolorului şi Mitropolit Dosoftei, cu latura lungă aliniată liniei roşii a străzii Mitropolit Dosoftei. Prin colţul teşit avea loc intrarea în unitatea comercială de la colţ. Intrarea în locuinţă ava loc din partea străzii Mitropolit Dosoftei.

Paramentul celor două faţade principale este în zidărie aparentă cu detalii cioplite artistic din piatră. Partea inferioară a pereţilor este în bosaje înguste, orizontale. Faţada alungită are o compoziţie alcătuită din cinci axe, patru goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat într-un rezalit lateral, spre stânga. Faţada laterală are trei axe, goluri de ferestre. Ferestrele sunt rectangulare, alungite, cu ancadramente. Intrările în locuinţă şi în unitatea comercială sunt sub forma unor loggii în rezalite, cu boltirea în segment de cerc, susţinută de pilaştri, dominate de aticuri rectangulare.

Faţadă
Tricolorului, 36Tricolorului, 34