Toma Ciorbă, 26

Vilă urbană

Toma Ciorbă, 26
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În ianuarie 1876 Iankel Kozak a vândut Ecaterinei Lovcinsky, o casă din piatră într-un nivel, acoperit cu tablă de fier, ridicat după proiectul întărit de Upravă în martie 1875. În 1909 această proprietate a fost vândută lui Moisei Aşkenazi, care a construit poarta cu tăbliile din metal, dintre care s-a păstrat litera "M". Probabil în această perioadă a fost construită casa, cu arhitectura în stil modern.

Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu o uşoară disimetrie, alcătuită din cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi una de uşă (posibil, de origine târzie). Lateral sunt două rezalite, încununate de atice cu o configuraţie complexă, în care se află ferestre în arc în plin cintru. Ferestrele au ancadramente, cu dominarea unor cornişe rectilinii, sprijinite pe console. Paramentul este din piatră făţuită cu detaliicioplite, cu includerea panourilor din piatră spartă cu factura aspră. Itrarea în curte avea loc printr-o poartă, care făcea corp comun cu faţada clădirii.

Faţadă
Toma Ciorbă, 24