Ştefan cel Mare, 151 A,B (colţ str. T. Ciorbă)

Casă de raport

Ştefan cel Mare, 151 A,B (colţ str. T. Ciorbă)
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Casa a fost construită la începutul secolului al XX-lea, când aparţinea cunoscutului fotograf Alexandru Wolkenberg. Descrierea din 1910: "Casă din piatră, în două etaje, constă din opt odăi, câte patru la fiecare etaj, 4 încăperi pentru dependinţe, două culoare, două WC, aprovizionare cu apă, încălzirea cu sobe". În 1960 i s-a adăugat o aripă pentru şcoala profesională tehnică a Ministerului industriei uşoare.

Casa este ridicată în două niveluri, amplasată la colţul cartierului, mărginit lateral de strada Toma Ciorbă, aliniată cu faţadele principale la liniile roşii ale străzilor. Arhitectura este în spiritul stilului modern, cu compoziţia caracteristică pentru stilul neoclasic. Faţada are o compoziţie asimetrică, cu opt axe de compoziţie, cu un rezalit lateral, amplasat spre stânga, unde se afla intrarea în curte. Prin rezalit avea loc intrarea în casă, dominată de un balcon, flancat de doi pilaştri ai ordinului ionic, stilizaţi în spirit modern. Rezalitul este dominat de un parapet cu tumbe din piatră. Paramentul este variat, la parter câteva bosaje orizontale, la etaj – panouri du suprafaţa aspră din pietre sparte cu fracţie măruntă şi aspră.

Faţadă
Ştefan cel Mare, 160 A,B (colţ str. Sfatul Ţării)Ştefan cel Mare, 148 (colţ str. Bănulescu-Bodoni)