Sfatul Ţării, 9

Casă de raport

Sfatul Ţării, 9
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În luna august 1877 Zahar Ivanovici Ostrovsky a vândut Anei Vasile Pelevan, soţiei a unui cetăţean de onoare prin ereditare, o curte cu un zid de incintă de piatră cu clădire construită între anii 1877 şi 1878 după un proiect model "cinci stânjeni".

În 1903 proprietar este Anghel Ivan.

Este un complex din două case de locuit, despărţite prin pasajul de trecere şi poarta de intrare în curte. Arhitectura este eclectică în baza stilului clasicist, cu influenţa arhitecturii populare. Sunt într-un parter, cu linia faţadelor aliniate la linia roşie a străzii. Liter A are planul rectangular, literul B – un plan unghiular, orientat cu aripa lungă în adâncul lotului de teren. Faţadele sunt asimetrice, alcătuite dintr-un număr diferit al ferestrelor – trei şi cinci, şi de câte o intrare amplasată lateral, orientate spre axa centrală, unde se afla poarta de acces în curte. Elementul decorativ distinct al casei este motivul florii de piatră, care împodobeşte partea superioară a ancadramentelor ferestrelor. Intrările au loc prin porticuri din pilaştri angajaţi ai ordinului doric, încununate cu frontoane triunghiulare.

Faţadă
Sfatul Ţării, 11Sfatul Ţării, 8