Sfatul Ţării, 3

Casă individuală

Sfatul Ţării, 3
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

În anul 1860 Nastasia Dmitrieva a vândut soţiei secretarului gubernial Annei Hrşanowsky un lot de pământ cu construcţiile începute, amplasate la colţul cartierului, mărginit lateral de strada Reni, care în 1862 a ridicat o casă într-un parter după un proiect model. În aprilie 1891 această casă este cumpărată de către Ecaterina Cupcea, soţia arhitectului G. Cupcea. Clădirea este reconstruită şi deasupra copertinelor de deasupra intrării principale din strada Sfatul Ţării sunt instalate iniţialele chirilice "EK". În această casă între anii 1891 – 1895 a locuit familia arhitectului Cupcea.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Arhitectura este eclectică în baza stilului clasicist, decoraţia plastică fiind tributară modernului, aplicată, probabil, la o eventuală reparaţie capitală. De la prima perioadă casa a păstrat structura caracteristică, cu odăile în anfiladă circulară şi compoziţia asimetrică a faţadei principale, cu intrarea în odăi prin galeria laterală, în care se intra direct din stradă. Faţada principală, orientată spre strada Sfatul Ţării are o compoziţie asimetrică, cu şase axe compoziţionale, cinci ferestre şi o intrare amplasată lateral, spre stânga unde se afla intrarea în curte. Intrarea în casă, în arc în plin cintru, mărginită de o arhivoltă, umbrită de o copertină din fier de forma frontonului triunghiular, are loc printr-un portal, format din piloni angajaţi, încununaţi de un atic curbliniu, flancat de două tumbe prismatice. Faţada orientată spre strada M. Kogălniceanu are opt ferestre, dintre care două ferestre recent au fost înlocuite cu uşi, iar altă fereastră a fost tăiată în peretele unei odăi. În plinurile dintre ferestre au fost plasate lesene cu decor în corespundere cu exigenţele modernului de la începutul secolului al XIX-lea – dotate cu discuri şi trei striuri, elemente ce intră şi în componenţa ancadramentelor ferestrelor.

Faţadă
Sfatul Ţării, 4Sfatul Ţării, 2 (colţ str. A. Mateevici)