Alexei Şciusev, 65 (colţ str. Puşkin)

Complexul de case ale medicului V. Tverdohlebov

Alexei Şciusev, 65 (colţ str. Puşkin); Vedere generalăAlexei Şciusev, 65 (colţ str. Puşkin); Vedere în str. Şciusev
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1831 Fedor Godzin, din şleahta poloneză, a vândut secretarului gubernial Foma Manucevici o casă cu o curte, aflată la colţul străzilor Leova şi Gubernskaia. În 1872 această proprietate imobiliară a fost cumpărată de către asesorul de colegiu Pavel Tverdohlebov, care demolează vechile construcţii8 şi în 1895 construieşte o casă într-un etaj, ridicată pe un demisol. La parter se aflau nouă odăi, cu două intrări, iar în demisol – şase odăi şi două bucătării cu o magazie. Imediat după edificare, imobilul a fost arendat pe trei ani pentru dislocarea şcolii de stat evreieşti. În 1940 proprietari erau moştenitorii lui Tverdohlebov.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan unghiular, într-un parter pe un demisol înalt, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzii. Arhitectura este eclectică cu reminiscenţe neoclasice. Paramentul este în zidărie aparentă cu alternarea asizelor din două culori ale pietrei naturale. Din piatră cioplită sunt detaliile caracteristice: console la cornişă, Planimetria era soluţionată pentru trei apartamente cu intrări separate din direcţia ambelor străzi. Intrările sunt prin porticuri, dominate de frontoane. S-au păstrat canaturile încrustate ale uşilor şi decoraţia plastică a interioarelor.

Faţadă
Alexei Şciusev, 67Alexei Şciusev, 63 (colţ str. Puşkin)