Nicolae Iorga, 4

Casă individuală

Nicolae Iorga, 4
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare cu privire la teritoriul dat, datează din 1857, când a lotul viran a fost cumpărat de către P. V. Kiseleva de la licitaţia publică cu 150 ruble. Proprietatea imobiliară este cumpărată de la ea în 1863 de către A.M. Rogovsky. În vara anului 1877, Vikentii Erazmovici Sarcinskya cumpărat de la Appolonia Matveevna Rogovsky (Romscaia) o parte a locului cu construcţii 10x20 stânjeni cu 837 ruble.

Clădirea este alcătuită dintr-un parter, cu planul unghiular, cu faţada îngustă aliniată la linia roşie a străzii. Faţada are cinci axe, patru de ferestre şi unul de uşă, amplasat lateral, spre stânga, unde se afla intrarea în curte. La faţada laterală a ost alipită o anexă. Ferestrele sunt cu partea superioară în segment de arc, conturate cu un ancadrament simplu din muluri. Casa a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea după un proiect model.

Faţadă
Nicolae Iorga, 5Nicolae Iorga, 2