Mihai Kogălniceanu, 77 (colţ str. N. Iorga)

Casă individuală

Mihai Kogălniceanu, 77 (colţ str. N. Iorga)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Primele ştiri documentare cu privire la proprietatea imobiliară datează din 1860 când aparţinea lui Feodosii Ţunin, compusă dintr-o casă, o atenansă şi alte anexe. În vara anului 1905 această proprietate este cumpărată de consilierul de stat efectiv Serghei Raevscky, care demolează vechile construcţii şi construieşte, între anii 1905–1909, pe acelaşi loc o casă nouă din piatră, alcătuit din şapte odăi.

Casa este orientată cu faţada spre strada Nicolae Iorga, aliniată la linia de roşie a străzii. Odăile sunt în anfiladă circulară. Faţada principală are o compoziţie asimetrică, cu cinci axe, dintre care patru sunt ferestre (una înlocuită cu o uşă) şi unul de uşă, amplasat lateral, spre dreapta. Intrarea din partea străzii este evidenţiată printr-un portic din pilaştri, acoperit cu u fronton triunghiular, uşa umbrită de o copertină de metal, azi dispărută. Între ferestre şi la colţurile casei sunt pilaştri, amplasaţi echidistant, care susţin antamblamentul din partea superioară a pereţilor, format dintr-o friză şi o cornişă.

Faţadă
Mihai Kogălniceanu, 82 AMihai Kogălniceanu, 76