Diordiţă, 3

Case de raport cu unităţi comerciale şi artizanale

Case de raport cu prăvălii şi ateliere (denumire din Registru)
Diordiţă, 3
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Datează din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, cu faţadele decorate în stil neoclasic.

Casă de locuit, ridicată în două etaje, cu încăperi pentru unităţi comerciale sau artizanale la parter. Planul este rectangular, cu câte o galerie la fiecare nivel din partea curţii interioare. Intrarea în beci se află din partea laterală a casei, în forma unui gang boltit. Planimetria iniţială a parterului se bazează pe tipul tradiţional de locuinţă regională, cu intrarea din stradă într-un hol central şi camere amplasate lateral. În scopul ajustării parterului în scop comercial sau artizanal, ferestrele laterale au fost prefăcute în intrări. Etajul a păstrat destinaţia de locuit, cu intrarea de pe galeria laterală, unde urcă o scară exterioară.

Faţada principală este decorată cu pilaştrii ordinului doric, amplasaţi în plinurile dintre ferestre. Decorul plastic este alcătuit din cornişă, ancadramente simple ale ferestrelor şi pervazurile ferestrelor. Intrările din demisol sunt accentuate prin copertine.

Faţadă
Diordiţă, 5