Columna, 118 A,B,C

Case cu apartamente de raport

Case cu apartamente de raport şi atenansă în curte (denumire din Registru)
Columna, 118 A,B,C
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Edificiul datează de la sfârşitul secolului al XX-lea, construit în stil eclectic cu elemente neoclasice. Este constituit din două imobile.

Literul A. Primii proprietari cunoscuţi ai proprietăţii imobiliare de la această adresă a fost familia Gorodeţki. În 1882 această proprietate este cumpărată de negustorul Ivan Stepanovici Calderan, care demolează vechea casă într-un etaj şi construieşte actualul imobil alcătuit dintr-un parter ridicat pe un demisol înalt. A rămas descrierea casei, din care reiese că la parter erau cinci odăi, iar în demisol – două încăperi spaţioase. Imobilul este aliniat liniei roşii a străzii. Comportă două apartamente, cu planimetria identică, fiecare ocupând un etaj. Intrarea în locuinţe era din casa scării, amplasată în partea dreaptă a casei, pe scara într-o singură rampă (Fereastra deasupra intrării principale a fost astupată cu zidărie). La primul etaj intrarea era din partea curţii interioare, prin faţada laterală. Bucătăriile au intrare de serviciu, pe scară exterioară, din curte.

Faţada are o compoziţie asimetrică, accentuată de rezalitul casei scării, mărginite de pilaştri, care susţin un fronton triunghiular cu atic. Intrarea avea o copertină din fier cu console din fier forjat. Ferestrele rectangulare au pierdut ancadramentele, din care au rămas doar buiandrugii trapezoidali din bolţari, cu evidenţierea cheii de boltă. Un element decorativ este friza dintre etaje, formată din cordonul deasupra parterului şi plitele de pervaz ale ferestrelor de la etaj.

Aspectul clădirii a avut de suferit în urma aplicării unei tencuieli aspre, care a distrus eleganţa detaliilor neoclasice.

Literul B (adresa nouă str. Columna, 118/1). Atenansa în curte este o casă cu două etaje, dreptunghiulară în plan, care ocupa întreaga lăţime a parcelei, cu un gang carosabil pentru acces în curtea aflată în adâncul proprietăţii imobiliare separate, care aparţinea asesorului Grossman. Trecerea carosabilă spre curtea interioară a acestei proprietăţi împarte în două segmente inegale parterul. Într-un segment al parterului se aflau un apartament alcătuit din 4 încăperi, cu intrarea prin casa scării, al doilea apartament are intrarea din direcţia gangului, alcătuit din două odăi. Şi la etaj se aflau două apartamente, la care se intra din casa scării, soluţionată cu două rampe. Apartamentele aveau bucătării cu intrări secundare de serviciu, de pe galeria de la faţada din spate, la care urca o scară exterioară.

Faţada principală avea un decor neoclasic, cu ritmul egal al golurilor rectangulare de ferestre, fără ancadramente, şi cu gangul carosabil în arc leneş, toate cu evidenţierea cheii de boltă. În partea centrală a casei era un fronton triunghiular cu un volum ieşind faţă de suprafaţa faţadei principale, care probabil era susţinut de coloane, dispărute la un timp rămas necunoscut. În anii 90 ai secolului al XX-lea a fost modificată.

Faţadă
Columna, 130 A,BColumna, 116