Bulgară, 99

Casă cu apartamente de raport

Bulgară, 99
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Proprietarul original nu este cunoscut. În 1898 aparţinea frăţiei Alexandru Nevschi, pentru un timp a fost hotelul "Russia", în 1940 proprietar era atestat David Vainşencher.

Este o casă cu parter şi etaj, ridicată pe un subsol amplu. Are planul patrulater, alungit, construit pe liniei roşie a străzii Bulgare. Din partea curţii interioare, etajul are o galerie de lemn, de unde se intra în apartamentele de la etaj, la care urcă o scară cu trepte din lemn, amplasată lateral. Arhitectura faţadei principale este eclectică cu elemente renascentiste – două rezalite laterale plate, cu un ritm egal al ferestrelor, dispuse în 9 axe, cu o bogată decoraţie plastică concentrată în jurul ancadramentelor, diferite după forme la parter şi etaj. La etaj ferestrele au cornişe triunghiulare, susţinute de console acoperite cu acant, sub pervaz – panouri cu bosaje şi console de o formă plastică, la parter – cornişe curblinii cu timpanul împodobit cu motive ornamentale. Între etaje un cordon din denticule, în partea superioară a pereţilor, un filet îngust marchează o friză netedă sub cornişa de formă clasică.

Faţadă
Bulgară, 103Bulgară, 48