Bucureşti, 36 A,B

Casă de raport

Bucureşti, 36 A,B; Liter ABucureşti, 36 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, proprietatea imobiliară aparţinea lui Dragutin Anatol Semionovici.

Liter A. A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Descrierea casei din 1915: "Casă din piatră, în două niveluri, la parter se află două apartamente, cu opt odăi şi 8 ferestre, la al doilea – 8 odăi şi 10 ferestre".

Casă de raport, ridicat în două niveluri, pe un plan rectangular, cu faţada principală aliniată la linia roşie a străzii. Faţada are o compoziţie simetrică, cu şase axe, la parter patru goluri de ferestre şi două de uşi, amplasate lateral, la etaj – toate golurile de ferestre. Clădirea are două rezalite laterale, în care golurile uşilor şi ferestrelor sunt în arc în plin cintru. Divizarea interioarelor în odăi este evidenţiată prin lesene cu bosaje. Ancadramentele ferestrelor sunt simple cu evidenţierea bolţarului central. Intrarea la apartamentele de la etaj are loc pe o scară exterioară de pe o galerie de la faţada posterioară.

Liter B. (datarea de la începutul secolului al XIX-lea este contestată). Casă de piatră într-un nivel, car iniţial consta din două edificii izolare. Fiecare faţadă avea câte trei axe de goluri, ferestre cu contur rectangular. Mai târziu între case a fost construit un volum prin car avea loc intrarea în case direct din stradă. De la arhitectura originală s-au păstrat ancadramentele, friza şi panourile sub ferestre.

Faţadă
Bucureşti, 37 (în curte)Bucureşti, 35