Alexandru cel Bun, 50

Biserica Sf. Mucenic Haralambie

Biserica Sf. Mucenic Haralambie
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Biserica a fost construită în anul 1836. O inscripţie lapidară din interiorul ei cu anul 1812 mărturiseşte o posibilă etapă mai veche din istoria bisericii. A fost ctitoria negustorului Haralambie, numele căruia la purtat mult timp strada din faţa bisericii.

Arhitectura a fost soluţionată în stil neoclasic, în conformitate cu Ucazurile privitor la proiectarea bisericilor din piatră. Are un plan cruciform, alcătuit din elementele rectangulare al planului, cu axa longitudinală alungită, partea centrală evidenţiată printr-o cupolă ridicată pe un tambur larg, cu ferestre în arc. Pe braţul vestic, alungit prin intermediul unui spaţiu specific arhitecturii ruse – trapeza – şi lărgit ca şi braţul estic prin încăperi laterale, au fost ridicate camera clopotelor – un foişor prismatic cu deschizături largi. Pereţii laterali sunt decoraţi cu porticuri, încununate cu frontoane triunghiulare, sub care se află intrările laterale. Biserica este tencuită în exterior, pe fundalul pereţilor evidenţiindu-se detaliile – pilaştrii, ancadramentele, brâele, chenarele, acoperite cu o nuanţă mai deschisă decât restul clădirii.

Faţadă
Catedrala Înălţarea DomnuluiBiserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe