Avram Iancu, 29 A,B,C,D

Conac urban

Avram Iancu, 29 A,B,C,D
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu faţadele decorate în stil neoclasic. În designul copertinei intrării sunt incluse literele chirilice "KH". La începutul secolului al XX-lea această clădire a fost sediul şcolii primare, în care din 1918 până în 1920 a învăţat Anton Onica, conducătorul organizaţiei ilegaliste din perioada interbelică.

Este componentul principal al complexului locativ, aliniat liniei roşii a străzii, ridicat într-un nivel pe un soclu înalt, de care era despărţită printr-un cordon cu secţiune pătrată. Faţada are o compoziţie asimetrică, alcătuită din opt axe, şapte goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral. Paramentul este tencuit neted cu detalii neoclasice din mortar. Ferestrele sunt rectangulare, cu ancadramente din muluri, sub forma baghetelor, cu pervazurile sprijinite pe o imitaţie de console. În componenţa ancadramentelor intrau şi cornişele orizontale deasupra ferestrelor. Intrarea, evidenţiată printr-un rezalit plat şi dominată de un atic circular, era protejată de o copertină din tablă de fier, susţinută de console metalice din fier forjat. Golul intrării era conturat de un ancadrament similar ferestrelor, cu cheia de boltă. Peretele era finisat în partea superioară cu o cornişă cu muluri.

Intrarea în curte avea loc printr-o poartă monumentală, de la care se păstrează doar pilonii laterali, în stil eclectic. Portiţa se afla într-un gol, din zidul de piatră al incintei, care, tencuit, făcea parte integrantă cu faţada casei.

Faţadă
Avram Iancu, 31