31 August 1989, 109–107

Casă individuală

31 August 1989, 109–107
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău alcătuit de Academiei de Ştiinţe.

În 1905 o parte din proprietatea imobiliară a decedatei nobilei Zinoviei Stepanovna Russo, care consta dintr-o casă şi un corp secundar de casă, în drept de vechime (era în proprietatea ei de cel puţin 30 de ani), a trecut la ruda sa Mihail Alexandrovici Russo, Descrierea atenansei din 1897: "Casă secundară pentru locuit, din piatră, într-un parter, alcătuit dintr-o locuinţă, în care se află 7 odăi". În 1940 proprietar este atestat Niculiţă. Arhitectura casei este în stil modern.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un plan unghiular, cu o aripă orientată în adâncul sectorului, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Faţada are o compoziţie simetrică), alcătuită din cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasat central. Paramentul faţadei principale este tencuită neted.

Intrarea în arc în plin cintru are loc printr-o logie, umbrită de un portic cu două coloane, care sprijină un atamblament plat, dominat de un atic înalt în segment de cerc, care face parte componentă din parapetul casei.

Ferestrele sunt fără ancadramente, cu cornişe rectilinii simple, sprijinite pe console.

Colţurile clădirii sunt evidenţiate prin lesene cu detalii care corespund structurii soluţiei plastice a faţadei. .

Partea superioară a pereţilor este încoronată cu o cornişă cu denticule, deasupra căruia se ridică parapetul din piatră, format din panouri opace şi tumbe.

Faţadă
31 August 1989, 110–112 (colţ str. T. Ciorbă)31 August 1989, 104