Alexei Şciusev, 35 A,B

Casă de raport cu pasaj

Alexei Şciusev, 35 A,B; Liter AAlexei Şciusev, 35 A,B; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1903 această proprietate imobiliară era a lui Leontii Şarovarov. În 1906 proprietatea este cumpărată de către arhitectul oraşului Mitrofan Elladi, care demolează vechile construcţii şi construieşte pe acelaşi loc două case – una în două etaje şi alta într-un parter ridicat pe un demisol. S-a păstrat descrierea sumară a caselor din 1915: "1. O casă în două etaje, construită din material divers, constă dintr-un apartament, în care la fiecare etaj se află câte 7 odăi. 2.O altă casă este construită într-un etaj pe un demisol, ridicată din material divers, constă din cinci odăi. În casă locuiesc paznicul şi portarul. Casele au fost construite cu trei ani anterior", adică între 1912–1913. Se presupune că au fost ridicate după proiectul proprietarului, arhitectul Mitrofan Elladi.

Case în stil modern. Arhitect Elladi-Cujbă.

În 1940 proprietar era atestată Societatea Basarabeanul.

Este un ansamblu de clădiri, cu arhitectura faţadelor realizată în stil eclectic în baza arhitecturii baroccului olandez.

Literul A. Este o casă, ridicată în două etaje, pe un plan unghiular, cu latura scurtă aliniată la linia roşie a străzii. La fiecare etaj se afla câte un apartament, cu intrarea principală din direcţia străzii, de unde urca scara la etaj, fiecare apartament beneficiind şi de o intrare secundară prin faţada laterală. Faţada principală este asimetrică, cu cinci axe, dintre care patru de ferestre şi una a uşii de intrare. Două rezalite laterale sunt încununate cu pinioane în trepte, în unul aflându-se ferestre îngemănate de la saloanele apartamentelor, în celălalt – intrarea dominată de balconul etajului şi de un balcon circular la orificiile de aerisire a podului. Paramentul este în zidărie aparentă din piatră făţuită, detaliile decorative: buiandrugii, arhivoltele, detaliile pinioanelor sunt din cărămidă roşie. Intrarea este în arc în plin cintru, flancată de pilaştri, care susţin balconul cu console de la etaj.

Literul B. Este o casă într-un parter, ridicată pe un demisol înalt, cu intrarea din partea străzii. Faţada principală este asimetrică, cu trei axe, dintre care două goluri de ferestre şi o uşă, evidenţiată printr-un pinion, amplasat lateral, spre stânga, direcţie opusă intrării în curte. Intrarea este umbrită de un fronton pe console, sub care se află o fereastră de iluminare a holului parterului. Decoraţia plastică se bazează pe combinarea contrastantă a culorilor pietrei naturale şi a cărămizii roşii.

Faţadă
Alexei Şciusev, 37Alexei Şciusev, 34 (colţ str. Armenească)