Mitropolit Petru Movilă, 27 A,B

Casă individuală

Casă de raport cu pasaj comun (denumire din Registru)
Mitropolit Petru Movilă, 27 A,B
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1880 Haim Furman a cumpărat un lot de pământ viran cu o suprafaţă de 150 stânjeni pătraţi, unde în 1886 a construit o casă de piatră într-un etaj, cu 7 odăi. În 1903 această proprietate este cumpărată de negustorul Tavii Kogan, care între anii 1904 şi 1915 a construit un nou corp de casă în curte.

Literul A. Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu faţada aliniată la linia roşie a străzii. Arhitectura este eclectica clasicizantă. Faţada principală este asimetrică cu şase axe compoziţionale, dintre care cinci sunt de ferestre (o fereastră a fost înlocuită cu o uşă) şi una de la intrare, amplasată lateral, spre dreapta, unde se afla poarta de acces în curte. Intrarea are loc printr-un portic angajat, flancat de pilaştri cu caneluri, care susţin un fronton în segment de arc, pe un atic rectangular, element al parapetului. Faţada are o cu o friză împodobită cu nişe, comună pentru perete şi porticul intrării. Ferestrele au ancadramente, umbrite de cornişe rectilinii.

Literul B. A fost un corp de casă secundar, alungit în adâncul sectorului. Arhitectura faţadei a degradat irevocabil.

Faţadă
Mitropolit Petru Movilă, 37Mitropolit Petru Movilă, 14 A,B