Bucureşti, 39

Casă individuală

Bucureşti, 39
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei.

Din atestatul eliberat la 3 august 1873 de către arhitectul oraşului A.I. Bernardazzi, casa aparţinea lui Silistriiscki, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, după proiect model. Între anii 1901–1902 în această clădire se afla tipografia ziarului comunist "Iskra", ce-a contribuit la păstrarea aspectului ei autentic al edificiului.

Casa este ridicată într-un nivel, pe un plan rectangular, aliniată la linia roşie a străzii. Casa a rezultat din comasarea a două construcţii după distrugerea în timpul celui de al doilea război mondial a unei părţi a proprietăţii imobiliare. Faţada este cu şase axe, cinci ferestre şi o uşă, amplasată lateral spre intrarea în curte. Ferestrele au contur diferit – cea mai veche parte a casei are ferestrele în segment de cerc, iar partea mai nouă – rectangulare. Arhitectura casei este în continuarea tradiţiilor neoclasice.

Faţadă
Bucureşti, 41Bucureşti, 38