Alexei Mateevici, 119

Vilă urbană

Vila urbană a lui D. Theodosiu (denumire din Registru)
Alexei Mateevici, 119; Vedere generalăAlexei Mateevici, 119; Faţada principală
Monument de arhitectură de importanţă locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de academia de Ştiinţe.

A fost construită în 1920. În 1940 era atestată drept proprietatea lui Dumitru Theodosiu.

Vila ocupă o poziţie pitorească, amplasată în mijlocul unei grădini în pantă, aflată la intersecţia străzilor Mateevici cu Buiucani. Din cauza căderii reliefului casa are trei niveluri, care corespund parterului, etajului şi unei mansarde. Accesul în casă din partea străzii are loc prin etaj, legătura dintre niveluri efectuându-se pe o scară interioară cu trepte din piatră.

Arhitectura casei a fost soluţionată în spiritul stilului neoromânesc, cu elemente de modern şi stilizare istorică. Planul este rectangular, cu rezalite laterale. Pereţii sunt din piatră, cu paramentul în zidărie aparentă. Etajul are un balcon executat în lemn. Golurile ferestrelor sunt în arc în plin cintru, grupate câte două şi trei. Acoperişul casei este înalt, cu pante repezi, acoperit cu învelitoare din olane. În componenţa vilei intră şi zidul de incintă, realizat în piatră.

Faţadă
Alexei Mateevici, 117