31 August 1989, 102

Casă individuală

31 August 1989, 102
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1857 secretarul de colegiu Illarion Nikitenko a achiziţionat de la licitaţia publică a Dumei un lot viran. În 1871 arhitectul A.I. Bernardazzi a eliberat o adeverinţă cu privire la finisarea construcţiei casei într-un etaj, acoperit cu olane, în care se aflau 7 odăi. La începutul secolului al XX-lea faţada casei a fost refăcută în stil modern.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, aliniată la linia roşie a străzii. Faţada principală are o compoziţie simetrică, alcătuită din cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasată central. Paramentul faţadei este în zidărie aparentă din piatră făţuită, cu detaliile cioplite. Intrarea ( uşa este înlocuită cu o fereastră) avea loc printr-un portal cu o cornişă cu denticule, cu o loggie rectangulară, cu console la colţuri, cu largi trepte de urcare la cota podelei. Portalul este dominat de un atic din piatră, cu două tumbe laterale şi un panou de închidere curbliniu cu o formă ce imită un material maleabil, pe care sunt trasate trei striuri, element decorativ specific modernului.

Ferestrele cu contur rectangular, sunt lipsite de ancadramente, doar bolţari în pană, în aceiaşi suprafaţă a peretelui. Colţurile clădirii sunt evidenţiate prin pilaştri ordinului doric.

Partea superioară a pereţilor este încoronată cu o cornişă simplă din muluri.

Faţadă
31 August 1989, 10331 August 1989, 100 (colţ str. P. Movilă)